Suriye ve Gülenci istihbaratçılar konularında CIA-MİT dalaşı

Türkiye ile ABD arasında Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılıkları ik ülke istihbarat örgütlerinin de arasını açtı. ABD’de geçen ay yapılan CIA Başkanı John Brennan, ABD Ulusal İstihbarat Merkezi (DNI) Başkanı James Clapper ve  MİT Müsteşarı Hakan Fidan arasında yapılan görüşmede, iki ülke istihbaratı arasındaki görüş ayrılıklarının gergin bir havada gündeme geldiği öğrenildi. Görüşmede ABD tarafının MİT’in Suriye’deki “Washington  tarafından hoş karşılanmayan” girişimleri ve de Fethullahçı istihbaratçıların tasfiyesi konularında Fidan’ı köşeye sıkıştırdıkları bildirildi.

JÖNTÜRK’ün ABD istihbaratına yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, CIA, MİT’in son zamanlarda özellikle Suriye konusunda attığı birçok adımdan rahatsız. Bu rahatsızlığın temelinde ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın (ve de doğal olarak Erdoğan’ın) inisiyatifiyle Suriye’deki aşırı radikal gruplarla yapılan görüşmeler yatıyor.

Obama yönetiminin Suriye konusunda sürdürdüğü politikanının bir uzantısı olarak CIA, Suriye’de Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) aşırı İslamcı olmayan unsurlarının desteklenmesinden yana tutum sergiliyor. İşte bu görüş ayrılığının özellikle Brennan ile Fidan arasında soğuk rüzgarların esmesine neden olduğu haber veriliyor.

Bu işin Suriye yönü…

Diğer yönü ise Fethullah Gülen cemaatine bağlı istihbaratçıların tasfiyesi…

JÖNTÜRK’e bilgi veren bir kaynak, Hakan Fidan liderliğindeki MİT, Türkiye’de istihbaratın iplerini ele geçirmeden CIA’nın, F. Tipi istihbaratçılarla çok iyi bir iletişim ağı kurduğunu belirterek, “Terörle mücadele ve birçok konuda polis ve Jandarma istihbaratı ile CIA arasında ortak çalışmalar vardı ve bu çalışmalar çok yararlı sonuçlar doğurdu. Fidan’ın ipleri ele geçirmesi ile bu iletişim ağı koptu” diye konuştu.

Aynı kaynak, F. Tipi istihbaratçılarla ilgili olarak “Artık onların buharı bitti” şeklinde ilginç bir ifade kullanarak, bu durumun CIA’nın üst düzey yöneticileri arasında huzursuzluk yarattığını ve Fidan’ın “İran yanlısı” olduğuna ilişkin iddiaların yeniden dillendirildiğini kaydetti.

Edindiğimiz bilgilere göre, Brennan, Clapper ve Fidan arasındaki görüşmede ABD tarafı bu konuyu da gündeme getirdi ve MİT’ten eski kanallarının açılması talebinde bulundu.

Bu bilgilerden yola çıkıldığında ve ABD tarafının taleplerini dinleyip Erdoğan’la konuştuktan sonra olumlu bir yanıt vermeyen Hakan Fidan’ın geçtiğimiz günlerde bir anda düğmeye basılarak neden köşeye sıkıştırıldığı daha iyi anlaşılır herhalde.

Yorumlayın

Your email address will not be published.